Nieuwjaarsborrel Arcadia Chrysanten

Tuinbouw Jongeren Westland op bezoek bij Arcadia Chrysanten

De nieuwjaarsborrel van Tuinbouw Jongeren Westland vond dit jaar plaats bij Arcadia Chrysanten. Met diens nieuwbouw is het bedrijf onlangs veel in het nieuws geweest. In het ruim 4 ha grote kassencomplex in De Lier wordt Het Nieuwe Telen toegepast, zijn de nieuwste inzichten en technieken op teeltgebied geïmplementeerd en heeft men bovendien met de aanschaf van een Furore van Bercomex de verwerking geoptimaliseerd. Een mooie locatie om op het nieuwe jaar te toosten!

http://www.bpnieuws.nl/nieuws/2016/1801/steef2.jpg
Steef van Ruijven vertelt over de ins en outs van de nieuwbouw

De groep werd welkom geheten door Steef van Ruijven, een van de vijf eigenaren van het bedrijf. Hij hield een korte presentatie over het bedrijf, de nieuwbouw, het Nieuwe Telen en de Furore. Daarop nam hij de club, bestaande uit een man of 50, mee op tour langs de verwerkingslijn en kreeg men een uitgebreide rondleiding door de kas.

http://www.bpnieuws.nl/nieuws/2016/1801/compi2.jpg

Voor het uitkiezen
“Toen wij eindelijk de keuze op deze plek hadden laten vallen, kregen we gelijk een 6 tal kassenbouwers op bezoek”, aldus Steef. “Iedereen wilde eindelijk in Nederland weer eens kunnen bouwen. In veel gevallen hebben ze dat 10 jaar geleden voor het laatst gedaan en natuurlijk is het mooi in Nederland een recenter visitekaartje te hebben. Daarom bevonden wij ons in die zin in een luxepositie, waarbij uiteindelijk de keus viel op Kubo.”

http://www.bpnieuws.nl/nieuws/2016/1801/steef.jpg

Nieuwe Telen
De kas is ingericht naar de principes van het Nieuwe Telen. Misschien wel het grootste voordeel daarvan is dat vochtige lucht niet meer hoeft te worden afgevoerd en dus een hoop energie bespaard kan worden. Middels slurven bovenin de kas wordt droge lucht ingeblazen, wat zorgt dat de vochtige lucht tussen het gewas wordt weggeblazen. Op die manier hoeft er minder gekierd te worden, kan de buistemperatuur en is het vochtgehalte laag te houden. En wordt dus energie bespaard. Tot wel 25 procent, weet Steef.

Nieuw is ook het dubbele scherm, iets dat in chrysanten (nog) vrij ongebruikelijk is. Met het oog op het schermen en beheersen van de luchtvochtigheid is hiermee winst te behalen. Verder is gekozen voor diffuus glas met een 2xAR coating en een haze van 55%. Daarnaast zijn de lampen wat zwaarder dan op de andere locaties (1100 lux) en is ook de kas dusdanig ingericht dat schoonmaken en het jaarlijkse stomen grondiger en eenvoudiger kan gebeuren.

http://www.bpnieuws.nl/nieuws/2016/1801/compi1.jpg

Last but not least heeft Arcadia een Furore aangeschaft. Deze verwerkingslijn van Bercomex, een machine die eerst vooral in tulpen opgang maakte maar nu geleidelijk zijn weg vindt naar steeds meer snijbloemen. Met de Furore is flink op arbeid te besparen, wordt het aantal handelingen teruggebracht en krijgt men uniformere bossen. Zo wordt iedere bloem individueel ontbladert, gefotografeerd en op verschillende aspecten beoordeeld. Vervolgens worden de bloemen gesneden en gebost met andere bloemen die precies aan dezelfde eisen voldoen. Aan het eind van de rit worden de bossen dan gehoest. Dit alles gebeurt sneller en vooral nauwkeuriger dan met oog en hand gedaan kan worden. “Er zijn nog wat puntjes waarop verbetering mogelijk is – zo zou het bloemverlies wat naar beneden mogen – maar over het algemeen zijn we er erg tevreden over.”

20 ha
Momenteel beschikt Arcadia over een vijftal locaties, samen goed voor 20 ha. Op 4 ha wordt de troschrysant Zembla Sunny gekweekt, op het overige areaal staan 19 verschillende soorten pluischrysanten. De laatste jaren is het segment tros steeds verder teruggelopen, maar omdat de Zembla Sunny nu eenmaal goed blijft lopen, houden ze die voorlopig aan.

http://www.bpnieuws.nl/nieuws/2016/1801/borrel.jpg

AIPH
Tot slot nog een leuk nieuwtje: Arcadia Chrysanten is genomineerd voor de AIPH, de International Grower of the Year award. Deze prestigieuze prijs zal tijdens de IPM Essen in Duitsland, op donderdag 28 januari, worden uitgereikt. Arcadia is genomineerd in de categorie snijbloemen.

Terug naar overzicht