Busreis naar Ebben

Vrijdag 28 oktober zijn Tuinbouw Jongeren Westland op bezoek gegaan bij boomkwekerij Ebben.
Dit bedrijf heeft dit jaar de Tuinbouw Ondenemersprijs gewonnen en ten goede trouw gaan de tuinbouw jongeren ieder jaar langs de winnaar van deze prijs.

Wij reisden af met een gezellig koppel naar het verre Cuijk. Dirk Ebben, de zoon van Toon Ebben verzorgde voor ons een interessante rondleiding over het bedrijf.
We hebben de loodsen gezien waar de vrachtwagens worden geladen voor het transport van de bomen naar de klanten. De klanten bestaan uit gemeentes tot ziekenhuizen en rijke particulieren in Zwitserland tot aan Poetin voor een paar mooie bomen voor op het rode plein.
Ebben staat voor een hoog kwalitatief product en hun specialiteit is dikkere stammen 25 cm. Zo vertelde Dirk ook dat gemiddeld een boom bij hun 4 jaar op de kwekerij staat, maar er staan nu ook nog bomen die nog moeten verkocht worden na 40 jaar op de kwekerij te hebben gestaan. Een boom moet elke 3 jaar verplant worden om een gezonde en jonge wortel kluit te houden zodat de boom ook op een nieuwe plek zich goed kan aarde.

Een boom is niet zomaar een boom vertelde Dirk, je hebt meer stammige bomen waar je zo lekker in kan klimmen. Maar die zijn weer niet handig voor de gemeente in een drukke straat waar ze ook bomen willen planten. Daarvoor snoeien zij weer bomen waar de kruin pas begin te komen na 4 meter, zodat een vrachtwagen geen last heeft van de takken. Kwekerij Ebben biedt een hele grote diversiteit in verschillende maten, vormen en soorten bomen. Met in totaal zo’n 1200 verschillende producten, met een oppervlakte van 650 ha grond zijn ze één van de grote spelers in Europa. Bomen worden op maat geleverd, inclusief voor- en nazorg. Van te voren kijkt men goed naar wat voor soort ondergrond het is en welke boom daar het beste op groeit. Dit alles om een tevreden klant over te houden na een leuk project aldus Dirk.

Na de enthousiaste rondleiding zijn we gaan barbecueën op het belevingsdakterras van hun kantoorpand. Waar we ook een schitterende uitzicht hadden op het bedrijventerrein en de kwekerij.

Wij kunnen terug kijken op een geweldige middag met veel kansen ook voor de tuinbouw!

Terug naar overzicht