Let the Sunshine - Kom in de Kas 2018

Wat een heerlijk zonnig weekend was het tijdens Kom in de Kas Westland 2018! Afgelopen zaterdag 7 april zijn we met het bestuur van Tuinbouw Jongeren Westland én de wethouders en raadsleden van de Gemeente Westland op bezoek geweest bij twee deelnemers van Kom in de Kas Westland. Om half 11 werden we, op de fiets, verwacht bij Tomatoworld waar we allen werden ontvangen met koffie en thee. Met een goede opkomst gingen we van start én werden we welkom geheten door TJW-voorzitter Lambert Zwinkels.

Rondleiding bij Tomatoworld
Na de welkomstspeech werden we welkom geheten door Miranda van den Ende van Tomatoworld. Zij vertelde ons over de achtergrond van het bedrijf én we kregen een video te zien over het belang van de Nederlandse glastuinbouw dat bijdraagt aan de oplossingen van het wereldvoedselvraagstuk. Vervolgens kregen we een rondleiding met uitleg over de problemen die zich voordoen op onze planeet zoals bijvoorbeeld de groei van de wereldbevolking in combinatie met waterschaarste. Na de uitleg over deze problemen legde Miranda ons uit hoe de Nederlandse glastuinbouw, met de kennis, innovatie en technologieën die wij hebben, hier een stukje aan kan bijdragen. We werden vervolgens meegenomen in het verhaal hoe deze smaakvolle tomaten op een duurzame manier geproduceerd kunnen worden. Ten slotte, kregen we de verschillende tomatenrassen te zien met een uitleg over de verschillende bereidingen per tomaat. Uiteraard mochten we deze lekkernijen ook nog even proeven én daar werd gretig gebruik van gemaakt! Als presentje kreeg iedereen nog een lekker bakje tomaten mee naar huis!

Even tuinen bij Kwekerij de Barreveld
Alleen een oversteek hoefde gemaakt te worden naar Kwekerij de Barreveld om hier gezamenlijk te tuinen op het bedrijf. Nadat we welkom werden geheten in de schuur door Lambert Zwinkels zijn we de kas in gegaan. Bij potplantenkwekerij de Barreveld stonden alle kuipplanten vanwege het hoogseizoen al mooi in bloei! In de komende weken worden de kuipplanten verkocht en daarom was het personeel ook hard aan het werk tijdens ons bezoek. Lambert vertelde ons dat het ‘nieuwste’ bedrijf aan de Zwethlaan, dat gebouwd is in 2007, is voorzien van de nodige automatisering. Op deze manier is het bedrijf minder afhankelijk van menselijke arbeid. De nodige vragen werden gesteld en ook de eerste foto’s (lees: selfies) werden genomen met de bloeiende planten op de achtergrond. Inmiddels was de klok de middag gepasseerd en had iedereen lekkere trek gekregen. Onder het genot van een gezamenlijke lunch is er onderling bijgepraat over het belang van TJW én de gewaardeerde inzet voor de Westlandse tuinbouw. Een mooie afsluiting van een gezellige en inspirerende dag!

Uiteraard willen we Tomatoworld en Kwekerij de Barreveld bedanken voor hun gastvrijheid.

Voor meer foto’s ga naar ons foto album naar de map ‘Kom in d Kas met Gemeente Westland’.

Terug naar overzicht