Out of the box bij Van der Valk Schiphol

Met een volle bus vertrokken we maandag 06 augustus om 18.45 vanuit Honselersdijk richting Hoofddorp. Tijdens deze ledenavond bij Van der Valk Schiphol gingen we out of the box, een iets andere setting als dat we normaal gesproken gewend zijn. Een avond waar we veel geleerd hebben van Bill van der Valk over het reilen en zeilen van één van de grootste familiebedrijven van Nederland. Toch vaker dan gedacht, zagen we gedurende de avond overeenkomsten tussen de hotellerie en glastuinbouwbedrijven. We verschillen misschien toch niet zoveel van elkaar…

TJW-voorzitter Lambert Zwinkels begon als eerst de algemene ledenvergadering. In het jaar 2017-2018 zijn namelijk weer een aantal veranderingen doorgevoerd. Allereerst werden de aftredende bestuursleden Rob van Dijk (vicevoorzitter) en Rick van Koppen (algemeen bestuurslid) in het zonnetje gezet en bedankt voor hun inzet voor TJW de afgelopen vijf jaar. Vervolgens werd nieuw bestuurslid Joyce Groenewegen geïntroduceerd die onder andere de marketingactiviteiten voor Tuinbouw Jongeren Westland op zich zal nemen. Aansluitend presenteerde Joost Vogel, penningmeester van TJW, de jaarcijfers die er weer goed uit zagen.

Na de algemene ledenvergadering ging de ledenavond van start met een inspirerende presentatie van Bill van der Valk. Hij vertelde ons hoe hij op 19-jarige leeftijd het Van der Valk hotel in Nootdorp runde en vervolgens uitgroeide tot volwaardig eigenaar van het grootste hotel van de Benelux. Vanaf jongs af aan kwam hij samen met een managementteam te staan voor een grote uitdaging: het runnen van het hotel. En dat is echt niet altijd even makkelijk… Zo zei hij: “Als je zo jong bent en je bent net van school af, dan mag je erbij zitten en moet je vooral veel sponsen! Je kan namelijk wel van alles roepen wat je geleerd hebt op school, maar zo werkt dat in de praktijk niet altijd.” Een familiebedrijf heeft daarnaast zo zijn voordelen, maar ook zeker nadelen. Eén van die dingen is bijvoorbeeld de overname van het bedrijf van vader op zoon. Bill gaf aan: “Je hebt je vader altijd alles zien doen, maar dat waren andere tijden. Je kan zo verder gaan, maar je kan er ook voor kiezen om te sponsen en overal van leren. Op deze manier kan je uitgroeien tot een manager op een manier die bij jou past.” Deze uitspraak konden veel leden in de zaal beamen, omdat ook in de glastuinbouw vaak familiebedrijven worden overgedragen van vader op zoon.

Naast zijn ervaringen vertelde Bill ook over uitdagingen die vooral nu spelen binnen het bedrijf. Een opvallende uitdaging – die ook in onze sector speelt – is het verkrijgen van goed personeel. Goed personeel is namelijk echt niet altijd makkelijk te vinden. Zo zijn koks lastig te krijgen, maar ook mensen die de kamers schoonmaken. ‘’Dan moet je naar oplossingen zoeken. Een 4-daagse werkweek kan dan een uitkomst bieden” zei Bill. “Als je hele dagen maakt en dan vaak ook nog in de weekenden dan houd je weinig tijd over voor je vrienden, kinderen, sport, familie, relatie etc. Door van 11 tot 11 te werken – vier dagen in de week – geef je je medewerkers meer ruimte voor deze activiteiten.” Kortom, een avond waarin we veel linkjes konden leggen met de glastuinbouw. Afsluitend, een borrel op het dakterras van het hotel en weer terug met de bus naar het Westland.

Terug naar overzicht