Wat is de verpakking van de toekomst?

Afgelopen maandag 15 april werden wij hartelijk ontvangen bij De Jong Verpakking B.V. in de Lier. Vanwege de toenemende aandacht voor duurzame verpakkingen was het idee ontstaan om een ledenavond te organiseren gericht op verpakkingen. Na een bak koffie en de opening van onze aankomende voorzitter Arthur van der Meijs gingen we van start met de ledenavond ‘Wat is de verpakking van de toekomst?’

Karin van der Stadt, werkzaam bij het Kennisinstituut voor Duurzame Verpakkingen (KIDV), trapte de avond af met een introductie over verpakkingen. Wat doen we met onze verpakkingen? Waar komen de verpakkingen terecht als wij ze weggooien? En wat gebeurt er eigenlijk met deze verpakkingen? Zo vertelde Karin dat een gemiddelde Nederlander wel 7 verpakkingen per dag opent. Op jaarbasis is dit per persoon zo’n 160 kg aan verpakkingen wat we weggooien. “Door de tijd zijn we ook duurzamer geworden op het gebied van verpakkingen. Zo zijn we het inmiddels gewend om ons glaswerk te scheiden en ook het papier in onze papiercontainer te doen. 90 procent van al het glaswerk komt weer terug en wordt dus gerecycled. Als we praten over papier dan is dat 85 procent” vertelde Karin. De grootste uitdaging die nu speelt op het gebied van verpakkingen is om het circulair te maken. Veel verpakkingen worden hedendaags verbrand. Hier halen we CO2 en energie uit, maar hier krijgen we de bron niet mee terug. Ook in de glastuinbouw is dit een hot topic. Wanneer je een hoes hebt van biologisch afbreekbaar materiaal, dan krijg je de bron en de grondstoffen niet terug. Een vraagstuk waar we als Tuinbouw Jongeren weer verder over na moeten denken.

Vervolgens vertelde Merlin de Jong, dochter van oprichter Henk de Jong, over het ontstaan van de Jong Verpakking. Henk de Jong begon als volle grond teler, maar omdat hij niet afhankelijk wilde zijn van de veiling met zijn verpakkingen kocht hij zelf een machine voor op zijn bedrijf. Dit balletje ging al snel rollen en in 2002 kwam de eerste plano machine op het bedrijf. In 2007 vond de eerste installatie van een golfkarton machine plaats. Inmiddels kan de Jong Verpakking BV wel 300 m per minuut maken. Dat is zo’n 10 kilometer in één uur! Na de introductie van het bedrijf kregen we - in groepen - verschillende rondleidingen in de golfkarton fabriek. Indrukwekkend om te zien dat ze hier 24 uur per dag 6 dagen in de week golfkarton maken voor verpakkingen in onder andere de tuinbouwsector. Afsluitend was er een netwerkborrel om met elkaar te bespreken wat er die avond is verteld.

Terug naar overzicht