Op bezoek bij Rabobank Westland

Maandag 25 november waren we met ruim 60 tuinbouw jongeren op bezoek bij Rabobank Westland. Na een bak koffie en hartelijk welkom door host Danique Toussaint en TJW-voorzitter Arthur van der Meijs gingen we met onze laatste ledenavond van het jaar van start gericht op innovatie.

Maurice Dame, directeur Rabobank Food & Agri, begon de avond met een introductie over de visie en missie van de Rabobank. “Rabobank is niet alleen een bank die bedrijven in de land- en tuinbouw financieren, maar we hebben ook de rol om verbindingen en samenwerking te stimuleren binnen de waardeketens. We hebben met z’n allen als doel de wereldwijde voedseluitdaging aan te gaan, aldus Maurice.”

Na de introductie van Maurice was het woord aan start-up/scale-up banker Fabian Groeneveld. Fabian heeft de tuinbouw jongeren meer verteld over wat een start-up nu eigenlijk inhoudt en hoe innovatief we al zijn onze regio. Fabian gaf aan: “de start-up die zich uiteindelijk het beste kan aanpassen aan zijn omgeving wint. Het is niet de sterkste of de slimste. Bovendien begint een start-up vaak bij een oplossing waarna het probleem pas wordt gedefinieerd.” Daarnaast leerde de tuinbouw jongeren dat een start-up niet gericht is op profit, maar puur op waarde. Fabian gaf onder andere voorbeelden hoe er binnen onze sector nieuwe ideeën worden bedacht om de tuinbouw naar een hoger niveau te brengen. Rabobank werkt samen met YesDelft en RoboValley om start-ups in de tuinbouw te stimuleren.

Vervolgens was het woord aan Simone Keijzer van Gearbox Innovations. De start-up is een aantal jaren geleden begonnen met de kwaliteitskeuring in verpakkingshallen middels de Gearvision. Met behulp van camera’s en AI wordt beoordeeld of de geoogste producten de juiste kwaliteit hebben. Hierdoor is er een nieuwe digitale keurmeester ontstaan. De afgelopen jaren heeft Gearbox dit pakket uitgebreid met camera’s voor in de kas: Gearsense. Met behulp van de Gearsense heb je real-time de analyse van het gewas in kaart. Vragen als: hoeveel knoppen telt mijn plant, hoe snel groeit mijn plant, hoe ontwikkelt mijn plant zich en hoeveel vruchten telt mijn plant? zijn met de Gearsense verleden tijd. “Let er altijd op wat je wilt meten. Je hoeft namelijk niet altijd alle data te verzamelen. Het gaat er namelijk wat je met die data doet, zodat je met vaste meetmomenten de gewenste informatie kan genereren, aldus Simone.”

Tot slot was het tijd voor een borrel om eens na te praten over de avond. Wij willen de Rabobank bedanken voor hun gastvrijheid en Fabian en Simone bedanken voor hun inspirerende verhaal. Wij zien jullie allen graag weer terug op onze nieuwjaarsborrel.

Terug naar overzicht