Online Rabo avond - De toekomst van de tuinbouw

Maandagavond was het dan zover: de primeur voor de eerste online Tuinbouw Jongeren ledenavond in samenwerking met Rabobank Westland. Met ruim 50 ingelogde tuinbouw jongeren ging de avond van start, inclusief een vooraf langsgebracht borrelpakket.

De avond werd afgetrapt door Judith Balk, manager Food & Agri bij Rabobank, om de tuinbouw jongeren welkom te heten. Vervolgens was Arne Bac, sectorspecialist Food & Agri, aan het woord om een sectorupdate te geven met betrekking tot de ontwikkelingen van het afgelopen jaar. ”De Coronacrisis heeft geleid tot veel ontwikkelingen in de sector. In de vruchtgroenten zagen we dat het moeizaam was dit jaar. Door protectionisme, oftewel landen die grenzen sloten, was er simpelweg minder afzet, waardoor dit invloed had op de prijzen. Tevens zagen we dat vooral de vraag naar snijbloemen in de zomer groot was. Echter zagen we helaas ook dat de markt voor snijbloemen die voornamelijk worden gebruikt in de evenementenbranche nog steeds moeizaam aantrekt. Daarom zijn wel als sector weer in gesprek om ook voor deze bedrijven steunmaatregelen te verkrijgen. Tenslotte, is de teelt van pot- en perkplanten goed verlopen in 2020”, aldus Arne Bac.

Na de update van Arne namen Judith Schueler en Peter Ravensbergen de tuinbouw jongeren mee in de vier scenario’s die Accez heeft ontwikkeld. Maar hoe stel je nu scenario’s op? Peter Ravensbergen heeft het volgende stappenplan toegelicht om te komen tot de huidige scenario’s
1. Identificeren van de trends (demografisch, technologisch, geografisch)
2. Onzekerheden met ondernemers in de sector besproken
3. Impact onzekerheidsanalyse
4. Twee kernonzekerheden vaststellen
5. Assenstelsel met vier scenario’s samenstellen

Vervolgens sloten 7 tuinbouw jongeren aan om het vierde scenario: “Regionaal samenwerken” met elkaar te bespreken. Het scenario werd twee keer besproken aan de hand van een vruchtgroentebedrijf en sierteeltbedrijf. Iedereen lichtte toe wat er voor zijn/haar functie en bedrijf zou moeten veranderen en wat er op de agenda zou staan als we in dit scenario terecht komen. Tot slot werden de sprekers bedankt voor hun inspirerende presentatie. We zijn er wel achter gekomen dat scenario denken voor ieders bedrijf meer tijd in beslag neemt dan alleen een zaterdagmiddag. Stof tot nadenken!

Benieuwd naar de scenario’s? Alle scenario’s zijn terug te vinden op: https://tuinbouwscenarios.nl/

Terug naar overzicht