Column Leander van Onselen

‘Jongens we zijn opzoek naar een titel voor HET Tuinbouw Jongeren Jaarboek, heeft een van jullie misschien een idee?’ Het bleef toen lang stil tijdens de vergadering. Het is natuurlijk lastig om op het moment dat er gevraagd wordt naar een pakkende titel, deze zo uit je mouw te schudden. Daarbij moet de titel ook een bepaalde trend of werkelijkheid van het afgelopen of komende tuinbouwjaar weerspiegelen.

Een jaar van veel onzekerheid door diepe dalen en onverwachte hoge pieken is dan ook lastig in een zin te vangen. Maar wat we wilden was juist weer een positieve klank door de corridor laten galmen. Sommigen van onze leden hebben een jaar achter de rug die ze graag zo snel mogelijk achter zich willen laten, en anderen hebben hun records verbroken. Samen met mijn ouders hebben we een paprikakwekerij met puntpaprika’s. Voor ons was 2020 een spannend jaar omdat we een nieuwe kas hebben gebouwd. Op het moment dat Corona zijn intrede deed in Nederland moesten we tekenen voor onder andere de kas en nog een aantal grote investeringen. Waar doe je goed aan? De bouw een jaar uitstellen of juist doorpakken. Toen we deze keuze een goede plek hadden gegeven kozen we ervoor om door te pakken. De afgelopen drie jaar hebben we keihard gewerkt, gedroomd en ons voorbereid op de nieuwe kwekerij. Zo ver ik er nu op terug kan kijken hebben we een goede keuze gemaakt.

Na nog maar eens vergaderen over de titel van het jaarboek en nadat we met z’n alle hadden besloten dat we juist niet te veel over Corona wilde gaan hebben, riep er ineens iemand ‘Het wordt pompen of verzuipen!’ We kennen natuurlijk het feestnummer van Guus Meeuwis waar je mij wel voor wakker kan maken, maar daar gaat het jaarboekje natuurlijk niet over. Pompen of verzuipen is een uitdrukking wat betekent ‘erop of eronder’ wat een goede weerspiegeling geeft van het afgelopen en het komende jaar voor veel telers. We hebben weer leuke columnisten kunnen strikken die iets hebben geschreven over deze uitdrukking, met name over het gedeelte ‘erop’. Daarnaast wil ik namens Tuinbouw Jongeren Westland Sjaak van der Tak bedanken voor zijn inzet voor Glastuinbouw Nederland en wil ik hem veel succes wensen bij LTO Nederland!

Leander van Onselen, Tuinbouw Jongeren Westland.

Leander schreef dit column in opdracht van Glastuinbouw Nederland, Regio Zuid-Holland. Dit column werd geplaatst in het Hele Westland. https://www.glastuinbouwnederland.nl/content/glastuinbouwnederland/docs/regio_s/Westland/HHW/2021/210217.pdf

Terug naar overzicht