Als je denkt dat het niet anders kan, denk dan opnieuw

Na 2 jaar zonder Topsprekersavond was het eindelijk weer zo ver en hoe?! Afgelopen maandag waren ruim 120 Tuinbouw Jongeren van Westland en Oostland aanwezig bij de zesde editie van de grootste TJ-avond van het jaar. Het World Horti Center was goed gevuld en samen met diverse sprekers werd het een inspirerende en vooral ook een gezellige avond!

Opening
Na de opening door dagvoorzitter Rob Veenman, o.a. bekend als presentator van de WOS, werd de avond afgetrapt door de voorzitters van TJW en TJO. Want hoe mooi was om na een lange tijd weer fysiek bij elkaar te zijn. Eindelijk kunnen we als clubs weer doen waarvoor we staan, namelijk inspireren en enthousiasmeren van Tuinbouw Jongeren.

“Ja!” in plaats van “Ja, maar”
Dat was de boodschap van de topspreker van de avond, Willem van Boekel. Willem is negen jaar trainer geweest bij ‘Ja-maar’. Met veel hilariteit introduceerde Willem deze wereld aan de tuinbouw jongeren. Door theorie en voorbeelden te benoemen, binnen en buiten de sector, wist hij de aanwezigen uit de veelgebruikte denksystemen te halen. “Te veel mensen zijn bezig met zich verzetten tegen problemen“, aldus Willem. “Omarm de situatie, het is namelijk vaak een feit, en bekijk welke mogelijkheden het feit brengt.” Hierbij gebruikte hij het voorbeeld van de Londense zwarte taxi’s van de jaren 80. In een tijd zonder hedendaagse navigatiesystemen, waren er veel te weinig chauffeurs die de weg uit hun hoofd wisten. Hoe werd er om gegaan met dit ‘probleem’? Alle oplossingen hadden geen effect en waren nog steeds gericht op “Ja, maar”. Ook de Tuinbouw Jongeren werd gevraagd om over een oplossing na te denken. Uiteindelijk heeft het bedrijf anders gedacht en werd een nieuwe taxiservice opgericht. Deze taxi’s kregen een witte kleur en de klant moest voortaan de chauffeurs de weg wijzen. In ruil daarvoor kreeg de klant een korting en gaf het ‘probleem’ een nieuwe mogelijkheid.

Praktijkvoorbeelden uit de tuinbouw
Na dit inspirerende optreden werden de drie panelleden in stelling gebracht om hun praktijkervaring over anders denken te delen. Het eerste panellid was Swen Mesken van Combivliet. Hij is één van de aanjagers geweest achter “gamen in de kas”. Hij vertelde dat door de applicatie scholieren graag meer uren werken en meer werkplezier ervaren. Daarnaast vertelde hij dat het belangrijk is dat bedrijven werknemers stimuleren om anders te denken. Op deze manier krijg je dit soort nieuwe innovaties van de grond. Het tweede panellid was Maikel van den Berg van MR Seeds. Hij is geschakeld van het telen van blokpaprika’s naar het telen van zaad voor Rijkzwaan. Hierbij kon hij goed uitleggen, welke obstakels en meningsverschillen met familie je tegen kunt komen bij zo’n verandering. “Blijf bij je eigen idee, want dan blijf je ook zelf verantwoordelijk hiervoor”, was zijn advies aan de groep. De laatste ervaringsdeskundige was Sander van Kampen van Dutch Wasabi. Hij is de eerste wasabi-teler van Nederland. Een inspirerend verhaal dat goed laat zien dat als je een goed idee hebt ervoor moet gaan. Zelfs als je nog maar weinig ervaring hebt. Sander was IT’er voordat hij teler werd. Al met al goede leerlessen waar de Tuinbouw Jongeren mee verder kunnen.

Na de mooi praktijkvoorbeelden uit de tuinbouw van anders denken, werd de avond afgesloten met een gezellige netwerkborrel. Namens het bestuur van Oostland en Westland bedank we iedereen voor hun komst!