Gas is alles?! Waar krijg jij energie van?

Afgelopen maandag vond de Topsprekersavond plaats bij Anthura, waarbij ruim 120 leden van TJO en TJW aanwezig waren. Er gaat geen dag voorbij en we hebben het niet over energie. Dit was dan ook het onderwerp van de avond. Hierbij het we het niet alleen gehad over gas als fossiele brandstof die we gebruiken om onze kassen te verwarmen. Maar ging het voornamelijk over gas geven en de energie die een ondernemer nodig heeft om een bedrijf te runnen. Ook dit jaar was Rob Veenman was weer van de partij als avondvoorzitter om de avond in goede banen te leiden.

Na een welkomstwoordje van Pieter Ammerlaan, trapte Rob Veenman de avond af om het gevoel van de zaal te polsen. Hoewel het spannende tijden zijn voor de sector, was het mooi om te zien dat veel aanwezigen er toch nog positief in stonden. De meeste leden gaven aan dat ze verwachten dat de sector ook deze tegenslag te boven gaat komen.

Tijd voor de eerste spreker of beter gezegd het eerste interview. Hans Barendse van Anthura vertelde hoe zij als bedrijf omgaan met de energiecrisis. Als toeleverancier van plantmateriaal van anthurium en phalaenopsis merken zij snel de gevolgen wanneer hun klanten minder gaan poten of zelfs helemaal stoppen. Helaas hebben de eerste bedrijven aangegeven dat zij zullen stoppen of de kas leeg laten liggen. “Bij ons zijn duidelijkheid en risicospreiding twee belangrijke pijlers in onze bedrijfsvoering. Duidelijkheid kenmerkt zich voor in het inzichtelijk hebben van de kostprijs van het product. Op deze manier kun je ook duidelijkheid bieden aan je klanten”, aldus Hans. Daarnaast vertelde Hans dat ze veel bezig met verschillende vormen van energie en warmte, waardoor ze niet of minder afhankelijk zijn van een energiebron. Met als resultaat het controleren van de kosten. Een bijkomend voordeel dus. De tip die Hans graag aan de leden wilde meegeven was: “Doe het vooral samen, met meerdere sta je sterk en kun je zorgen voor verandering.”

Vervolgens was het de beurt aan Jan-Willen Kruijt van Bbbls. Een bedrijf dat midden in de transitie van start-up naar scale-up zit. Het concept van BBLS zit eigenlijk al in de naam. Het bedrijf bouwt standaard kassen, maar dan met een dubbele plastic wand die volgespoten kan worden bubbels, ofwel een afbreekbare zeepsop. De bubbels zorgen enerzijds voor isolatie, waardoor tot 80% energie kan worden bespaard ten opzichte van een traditionele kas. Anderzijds kunnen de bubbels ook ingezet worden om lichtinval te beperken. Een alternatieve vorm van scherming dus. Inmiddels is het eerste project in Noorwegen gerealiseerd en zijn ze nu zelfs bij Koppert Cress in Monster aan het bouwen. Ook Jan-Willem had een tip voor de leden. Door zijn achtergrond in geneeskunde zou hij de leden vooral aanbevelen om te kijken en leren van andere sectoren om dit vervolgens toe te passen in hun eigen bedrijf.

Niemand minder dan Tim Coronel was vervolgens de topspreker van de avond. Tim weet zowel alles van geven op een circuit als in het ondernemerschap. Hij nam ons mee in zijn ervaringen van de Dakar. Maar liefst 17 keer heeft hij meegedaan aan deze race. Maar is gas geven altijd de juiste strategie? Volgens Tim is balans de sleutel. Bij het racen kijkt iedereen vaak alleen naar de coureur, maar het is het team die uiteindelijk zorgt voor de overwinning. Daarnaast gaat het niet om wie het snelste de bocht in haat, maar wie er ook als beste en snelste uitkomt. Soms moet je gas terug nemen, zodat je kunt versnellen en die bocht uit kan komen. Belangrijk om te onthouden: de prijzen worden toch pas verdeeld bij de finish, aldus Tim. Daarnaast gaf Tim de leden mee om vooral jezelf en je omgeving uit te dagen en mensen te zoeken die jou motiveren. Als laatste tip zei Tim: blijf vooral jullie verhaal vertellen. In de hele wereld kijken ze vol verbazing naar jullie sector.

Afsluitend was er tijd voor een hapje en een drankje en wat napraten. We willen al onze sprekers nogmaals hartelijk bedanken voor hun verhaal en Anthura voor het beschikbaar stellen van de locatie. Wij vonden het een geslaagde avond en hopen jullie volgend jaar weer terug te zien bij de volgende editie. En uiteraard de volgende ledenavonden!