Kansen en uitdagingen op het gebied van Robotica

Op maandag 20 februari waren we te gast bij Certhon waar een interactieve avond werd georganiseerd wat in het teken stond van “kansen en uitdagingen op het gebied van robotica”.

Meer dan 50 jongeren hadden zich naar Poeldijk verplaatst om deze avond bij te wonen. Na een kort openingswoord van de voorzitter, werd de avond afgetrapt door een korte introductie vanuit Certhon. Timo Kleijwegt nam ons mee over hoe Certhon zich nu in de markt zet als turn key projectontwikkelaar. Waarbij hernieuwde teeltsystemen en robotica een belangrijke rol spelen. Om allerlei teeltsystemen te testen en door te ontwikkelen heeft Certhon zelfs een innovatie center gebouwd. Vanwege het hoge aantal en de kans op virussen mochten we deze helaas niet live bezoeken, maar via video’s kregen we toch een beeld hoe het er uit ziet. 

Na de introductie kregen de jongeren een drietal pitches van robotica innovaties. Andreas Hofland van Hortikey mocht het spits afbijten om de Plantalyzer te introduceren “een zelfrijdende buis railwagen die foto’s maakt van de onderste trossen en waar vervolgens oogstprognoses van gemaakt worden.”  

Vervolgens was het weer de beurt aan Timo Kleijwegt die ons meenam in de samenwerking met (Denso) en hoe dit leidde tot de introductie van de oogst robot. De verbeteringen volgen zich snel op en zo was er al een nieuwe versie in aantocht. Hierover kom hij ons helaas nog niet heel veel vertellen. 

Tenslotte, eindigde Jaap Weerheim met een geheel nieuwe manier van denken, namelijk de Gronos. Een nieuwe manier van telen, die vergelijkbaar is met het teeltsysteem van sla. Afstappen van hoge draad en terug naar de korte cyclische oogst rondes was volgens hem het antwoord.  

De avond eindigde met diverse stellingen, waaruit leuke discussies volgenden. De jongeren werden mede dankzij de moderator Charlotte Nederpel uitgedaagd om over diverse stellingen een mening te vormen en hierop te reageren. Dit zorgde voor interactieve avond vol met waardevolle discussies. 

Afsluitend was er tijd voor een drankje en wat napraten. We willen al onze sprekers nogmaals hartelijk bedanken voor hun verhaal en Certhon voor het beschikbaar stellen van de locatie. Wij vonden het een geslaagde avond en hopen jullie weer terug te zien bij de volgende ledenavonden!