Plantgezondheid & Plantweerbaarheid
Op maandagavond 20 maart ’23 waren wij welkom bij substraat leverancier ‘’van der Knaap groep’’. Ditmaal over het thema plantgezondheid/plantweerbaarheid. Met zo’n 60 geïnteresseerde tuinbouw jongeren was er weer een gezellige volle bak.
De voorzitter van TJW trapte de avond af met een welkomstwoordje en gaf daarna snel het woord aan de specialisten van de avond. De eerste spreker van de avond was Kyra Broeders, beleidsspecialist plantgezondheid van Glastuinbouw Nederland. Met haar presentatie legde ze uit wat de rol is van Glastuinbouw Nederland in het onderwerp Plantgezondheid. Dit ging van beleidsvorming op Europees niveau tot pilot projecten monitoren in de praktijk bij kwekers in de kas. Vooral het beleid dat vanuit Brussel komt, maakte veel tongen los. “Nog minder chemische middelen?” en ‘’Als dit beleid werkelijkheid wordt dan kunnen we geen voedselzekerheid meer garanderen’’. Glastuinbouw Nederland zal tijdens de landbouwborrel in Brussel de Nederlandse Europarlementariërs informeren over de risico’s als het huidig beleid wordt doorgedrukt.
Hierna kwam Esmée de Graaf, onderzoeker plantgezondheid bij de WUR in Bleiswijk aan het woord. We gingen weer even terug de schoolbanken in…. Het leidde deze keer niet tot verveling, maar juist tot goed geformuleerde vragen. In haar fundamentele onderzoeken kwam het volgende naar voren: Met behulp van elicitors worden de planten (ras specifiek), minder aantrekkelijk voor ziekte en plagen. Dankzij deze bevindingen kregen de jongeren weer een beetje hoop.
Peter van den Dool gaf ons na de presentatie van Esmée een kleine pauze, zodat we weer fris aan de presentaties van Van der knaap konden beginnen. Peter legde uit hoe van der Knaap Group is opgebouwd en over hun wereldwijde bezetting. Deze uitleg werd visueel gemaakt met hun nieuwe bedrijfsfilm. Daarna nam product manager Twan van der Berg ons mee in de doelstellingen, omtrent hernieuwbaar substraten en hun plan om aan het veenconvenant te voldoen.
Als laatste gaf Dirk Zwinkels een presentatie over het toepassen van circulaire meststoffen. Mede dankzij de door hun zelf ontwikkelde bioreactor. Deze bioreactor zet eiwitten om in nitraatstikstof (NO3–N). De met de reactor geproduceerde voedingsoplossing is stabiel en vrij van organische resten, schimmels en bacteriën. Deze bioreactor is al draaiende in Canada en de Verenigde staten. Dat komt voornamelijk, doordat daar andere eisen zijn voor biologische teelten. Op de vraag hoeveel koeien je moet houden per hectare tomaten kon Dirk Zwinkels nog geen antwoord op geven.
Na al deze informatieve presentaties was het snel tijd voor de bittergarnituur en een versnapering. De onderwerpen werden onderling nog nabesproken. Wij willen de sprekers bedanken voor hun tijd en Van der Knaap Group in het bijzonder bedanken voor het beschikbaar stellen van hun locatie ‘’De Kas’’.
Tot de volgende ledenavond in April.