TJW in gesprek met Burgemeester, Wethouders en raadsleden tijdens Kom in de Kas

Na een aantal jaar was het dan weer zover: Kom in de Kas. Een mooi moment om in gesprek te gaan met de burgemeester, wethouders en gemeenteraad over de ontwikkelingen in de tuinbouwsector. Gisteren hebben we de gemeenteraad uitgenodigd om op bezoek te komen bij Auberginekwekerij van Luijk en Ansu.

We verzamelde gisterochtend bij Ansu met een kop koffie en wat lekkers. Vervolgens gingen we te voet naar kwekerij van Luijk waar Ted ons meer vertelde over de teelt van aubergines. In de 2,5 hectare grote kas telen zij diverse soorten aubergines, waaronder standaard paarse, maar ook een witte en graffiti aubergine. Bijzondere aubergines die je niet vaak in de winkel ziet liggen, maar vooral op cruiseschepen en restaurants worden gebruikt. Ted vertelde hoe zij met behulp van biologische bestrijders de insectendruk onder controle proberen te houden.

Vervolgens gingen we weer terug naar Ansu Vanda waar Steef ons opwachtte. We gingen eerst naar de kas met Vanda’s waar meer dan 100 soorten staan. Steef vertelde ons zij door samenwerkingen met hun buren de afgelopen jaren flink zijn uitgebreid. De orchideeën zijn voornamelijk bedoeld in gebieden als Dubai. Met de huidige ontwikkelingen rondom energie hebben zij afgelopen jaar succesvol de teeltstrategie weten aan te passen. “Door te blijven innoveren in tijden waar het “stil” staat blijf je voorop lopen”, aldus Steef. Vervolgens gingen we ook naar de kas waarin speciale en bijzondere groene planten staan. Alle soorten worden in samenwerking met hun Thaise partner geselecteerd en vervoerd naar Nederland. Afsluitend was het tijd voor een gezamenlijke lunch met de raadsleden om elkaar bij te praten over de ontwikkelingen in de sector. Een mooie gelegenheid waarbij vervolgafspraken zijn gemaakt om met elkaar te inhoudelijk in te gaan op belangrijke onderwerpen.

Wij willen de burgemeester, wethouders en raadsleden bedanken voor hun komst én willen Ansu en Kwekerij van Luijk bedanken voor hun gastvrijheid.