Ledenavond Vertical farming

Op verschillende mediakanalen kwamen wij in contact met (negatief) nieuws over Vertical farming. Om die reden hebben wij een ledenavond georganiseerd om de ontwikkelingen rond Vertical farming te bespreken. Deze ledenavond vond plaats bij Artechno en hier spraken Sven Duijvestijn van Artechno en Edo Kolmer van Signify als LED-leverancier.

Door afwezigheid van de (vice)voorzitter werd de avond afgetrapt door bestuurslid en organisator van de avond Rick van Schie. Met de vorige thema-avond plantweerbaarheid hebben we geleerd dat weerbare plantsystemen een rol gaan spelen in de glastuinbouw door afnemende gewasbeschermingsmiddelen. ‘’Hoe weerbaar zijn jullie systemen Sven’’? Sven Duijvestijn is Sales Engineer bij Artechno. Hij nam ons in zijn presentatie mee in het ontwerp en de toepassingen van hun Vertical farm, de AVF Compact.  

Bijna alle componenten, zowel hardware als software van de AVF Compact worden door Artechno zelf ontworpen. In de presentatie werd benadrukt dat de techniek om de plant heen is ontworpen om de optimale plantgroei te krijgen. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn, luchtsnelheid, stabiel klimaat in de gehele Vertical farm, optimale lichtverdeling, watergift en automatisering. Doordat Artechno totaal leverancier is (behalve de lampen), zijn al deze onderdelen goed op elkaar afgestemd.  

In de lier staan dan ook 3 onderzoek klimaatkamers om teeltrecepten te ontwikkelen en bedrijfsplannen te valideren. Ze doen dan ook diverse proeven van de beschikbare rassen van bladgroenten en kruiden in de markt, zodat zij de klant het beste kunnen begeleiden met het maken van keuzes. Kort samengevat: plantonderzoek is nodig om de techniek te testen en verder te ontwikkelen, teeltrecepten te ontwikkelen en interne kennis op te bouwen.  

Na de presentatie van Sven kreeg Edo Kolmer van Signify het woord. Edo is 5 jaar werkzaam bij Signify op de afdeling Vertical farming. Na een korte introductie gaf Edo duidelijke voorbeelden van klanten die succesvol zijn met verticale systemen (in Europa). Zoals elk bedrijfsplan, moet elk onderdeel kloppen om tot een winstgevend bedrijf te komen. De geografische ligging is daarbij ook zeker van belang voor bijvoorbeeld de energie of de afzet. Edo gaf ook aan dat plantonderzoek een belangrijk onderdeel was voor Signify, om lichtrecepten en bijpassende armaturen te ontwikkelen. Ook is Signify bij een project aangesloten om gewassen te telen voor de inhoudsstoffen, waarbij hun LED een belangrijk stuurmiddel is. 

Sven sloot de avond af met een demo, waarbij live de AVF Compact gedemonstreerd werd. Daarna kwam de bittergarnituur rond met een aantal versnaperingen om de avond te bespreken met elkaar.  

Het was een hele informatieve bijeenkomst waarbij de fabels van de feiten zijn onderscheiden. Artechno (Sven) en Signify (Edo) nogmaals bedankt! 

Wij zien jullie bij de volgende bijeenkomst in Mei!