Topsprekersavond - Zorgen om de kas van morgen I Uitdagingen voor nu, kansen voor later

Maandag 25 september was het moment weer daar, de Jaarlijkse TOP sprekersavond van TJW en TJO. Dit jaar met het thema Zorgen om de kas van morgen: Uitdagingen van nu, kansen voor later. De avond vond plaats in het prachtige pand van VB. Met een line-up van 1 topspreker en 3 topondernemers en een mooie opkomst van ongeveer 120 leden leek de avond bij voorbaat al geslaagd. 

Met onze 1e spreker wilden we onze leden inspireren, een blik van buiten de sector. Planeet aarde was hierbij niet ver genoeg. We werden door Angelo Vermeulen mee de ruimte ingenomen! Want de tuinbouw is niet alleen nodig te zorgen voor voldoende voedsel op onze eigen planeet, in de ruimte is er straks ook behoefte aan voedsel. Oftewel, we gaan telen in de ruimte. Angelo nam ons mee in de technieken en ontwikkelingen die nodig zijn om in de toekomst in de ruimte kunnen telen. Ook hebben we ontwikkelingen besproken die in de ruimtevaart worden toegepast die voor tuinbouw interessant kunnen zijn Een voorbeeld hiervan is om zonne-energie in de ruimte te winnen en door te sturen naar aarde. Helaas gaan we geen mooie plaatjes van kassen op de maan of mars zien in de toekomst. Om te kunnen telen in de ruimte zullen we gebruik maken van klimaatkamers, zoals deze vandaag de dag al steeds meer worden toegepast in landen met extreme omstandigheden. 

Ook heeft Angelo een project opgezet waarbij er een combinatie tussen techniek en biologie wordt gemaakt. Hij gebruikt de warmte die vrijkomt van computers platen en algen te laten groeien, die vervolgens weer zorgen voor de koeling van de technologie. Zo ontstaat een symbiose tussen de twee werelden. Ook deze techniek kan weer toegepast worden in de ruimte. Het idee is dat planten zorgen voor voeding/ en zuurstof voor de bewoners, en van afvalstoffen hiervan worden weer afgebroken in voedingstoffen/ grondstoffen voor de planten. Dit is een mooi voorbeeld van een circulair ecosysteem. Uiteindelijk zullen we in de nabije toekomst steeds vaker de ruimte ingaan, maar om te kunnen leven in de ruimte succesvol te maken moeten verschillende disciplines met elkaar samenwerken. De tuinbouw zal hier zeker ook een grote bijdrage in kunnen leveren. 

 

Met onze 2e spreker Edward Verbakel blijven we iets dichter bij huis, althans VB is vandaag de dag vooral actief in het buitenland. Met de komst van (private) investeringspartijen die niet altijd de volledige kennis van de tuinbouw bezitten, is er meer vraag naar één totaaloplossing die dan ook door één partij wordt uitgevoerd. VB zorgt voor deze totaaloplossing. Doordat projecten steeds groter worden werd het steeds lastiger om deze alleen te kunnen draaien. Hierdoor wordt samenwerking steeds belangrijker. VB is vanuit oudsher al gewend samen te werken bij Nederlandse projecten. Vooral in het buitenland werd de wens tot nauwe samenwerking steeds groter, en met de oprichting van Atrium Agri door VB, PB TEC en HAVECON kreeg deze samenwerking een gezicht. Inmiddels bestaat de groep uit 9 bedrijven. De bedrijven opereren zelfstanding maar delen kennis, inkoopkracht en R&D. De uitdaging die hier komende jaren bij komt kijken is het managen van het belang van het individuele bedrijf ten opzichte van de groep.  

3e spreker is Bas Rensen CEO van de Best Fresh Group. Ook bij Bart staat het begrip samenwerking centraal. Waar bij Atrium Agri de samenwerking vooral horizontaal is aangegaan hebben ze bij Best Fresh Group gekeken naar verticale samenwerkingen. De consument wil een breed assortiment jaarrond beschikbaar hebben en de lijnen moeten transparant zijn. Retail wil hierdoor zo dicht mogelijk bij de bron kopen waardoor de keten korter wordt. De positie van de Handelaar komt hierdoor onder druk te staan. Dit gaf twee keuzes; jezelf verbinden aan een retailer of samenwerken met de leverancier (bron).  De Best Fesh Group heeft voor het laatste gekozen. Door zelf op zoek te gaan naar leveranciers proberen ze hun positie te versterken. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met Looije tomaten. De teler doet waar hij goed in is namelijk het telen, de Best Fresh Group wat zij goed doen, namelijk het aanbieden en ver-markten van deze producten. Zo helpen ze elkaar.  Door vergaande samenwerking doormiddel van Joint ventures ben je niet alleen handelaar maar ook de bron geworden. Op deze manier ben je samen eigenaar van het product en is er ook minder discussie over kosten en opbrengsten van elke schakel.  

Ondanks dat Aad van der Knaap van KP Holland, als laats het woord kreeg zorgde hij voor genoeg energie in de zaal. Aad nam ons mee in de uitdagingen van nu en vroeg. De uitdagingen van nu lijken veel groter dan vroegen, maar is dat wel zo? Aad denkt van niet. Tijdens zijn praatje legt Aad de verbinding met de uitdagingen van vroeger en met die van nu. Zo was er vroeger een energie transitie van olie/ kolen naar gas, en nu van gas naar gasvrij. Ook op het gebied van arbeid, productie en handel zijn er overeenkomsten. Uiteraard wil dit niet zeggen dat we onderuit kunnen zakken, maar crisis zorgt voor ontwikkeling/ vernieuwing en elke crisis gaat ook wel weer over. Aan de nieuwe generatie dus de taak om deze uitdagingen op en aan te pakken om te zorgen dat onze sector ook in de toekomst zorgt voor gezondheid en geluk. 

Na deze mooie afsluiting van Aad van der Knaap was het tijd voor een hapje en drankje, er werd nog lang nagepraat over en met de sprekers waarna iedereen hopelijk vol inspiratie huiswaarts ging met een lekker bakje Honing tomaten. Volgens ons een geslaagde avond!