Nieuwjaarsborrel: ff tuinen bij opti-flor

Op zaterdagmiddag 20 januari 2024 werden de tuinbouw jongeren hartelijk ontvangen bij de nieuwe R&D-locatie van Opti-Flor gebaand ‘Roots’ aan de Madeweg in Monster. Buiten was het weer guur, maar dat was het onthaal door Opti-flor zeker niet.  

Jesse Hendriks, de zoon van mede-eigenaar Marco Hendriks, trapte de bijeenkomst af met een informatieve presentatie over de bedrijfsactiviteiten. Opti-Flor vindt voor zo’n 7 miljoen Phalaenopsissen per jaar een nieuwe eigenaar. Deze eigenaren wonen in een straal van 3000 kilometer rondom het bedrijf. De planten zijn veelal te vinden in het hoogwaardige segment, waarin 70% van de planten wordt verkocht.

Na een succesvolle introductie van het bedrijf nam mede-eigenaar René Hendriks het woord om zijn ondernemerskeuzes nader toe te lichten. René en Marco namen het tomatenteeltbedrijf van hun vader over in de jaren 80.  

Eind jaren 90, in een hectische periode met veel uitbreidingen, gingen Marco en René brainstormen over de toekomst. De keuze viel al snel op een andere teelt: potplanten. Door goede contacten kwam René in aanraking met de Phalaenopsisteelt. Met voornamelijk hun eigen groene vingers en lef hadden ze de sprong genomen. De kennisdeling was op dat moment matig tussen de Phalaenopsistelers.  

De gebroeders bleven tomaten telen totdat vanaf de nieuw aangeschafte locatie van René zijn zwager de eerste planten werden verkocht.  

Differentiatie was direct een belangrijk speerpunt, dus er werden snel nieuwe soorten toegevoegd om altijd op te vallen en vernieuwend te zijn in de markt. Het begin van het verhaal van nu één van de grootste orchideeëntelers van Europa.  

 Als afsluiting nam Hoofdteler Ruud Duijvestijn het woord, waarbij hij ons meenam in de uitdagingen van de orchideeënteelt. Hoewel de diversiteit aan soorten goed is voor de verkoop, vormt het een uitdaging voor de telers. Op de nieuwe R&D-locatie worden de nieuwe soorten daarom getest, voordat ze worden toegevoegd aan het assortiment.  

In de nieuwe locatie worden de nieuwste technieken gebruikt om die eventueel verder uit te breiden naar andere locaties. Eén grote speel- en leertuin voor de telers van Opti-flor. 

 Na deze presentaties werden de benen gestrekt en gingen we (in de witte pakken) door de tuin heen voor een rondje ‘ff tuinen’. Het eindpunt van de rondleiding was de showroom op de hoofdlocatie van Opti-Flor, waar een smakelijk orchideebiertje klaarstond om de informatieve bijeenkomst af te sluiten.

Jesse, René en Ruud bedankt voor de gastvrijheid en jullie verhaal! Wij mogen ons weer klaar maken voor de volgende bijeenkomst bij Venéco op maandagavond 12 februari, tot dan!