Ledenavond: Digitalisering & Cybersecurity - een thema om niet te onderschatten

Maandagavond 12 februari was Tuinbouw Jongeren Westland te gast op het hoofdkantoor bij Venéco in Wateringen voor een avond over AI en cybersecurity. En een toepassing van het thema gamification. Hier werden wij welkom geheten met een kop koffie waarna de avond werd geopend door onze voorzitter.

Vervolgens werden we meegenomen door Jordy Terpsma in de wereld van Artificial Intelligence (AI) en cybersecurity. Jordy is ICT strategy consultant bij Venéco. Zijn verhaal was bijzonder om te horen. AI is een technologie die bijvoorbeeld al meer dan 50 jaar oud is en hoe uitzonderlijk snel AI gegroeid is in de vorm van kansen, maar ook in de vorm van bedreigingen. Momenteel is AI op verschillende manieren aanwezig in de tuinbouw, echter zijn er ook genoeg bedrijven die hier niks mee doen. Jordy heeft het stuk AI ook tastbaar gemaakt met een stappenplan waarin werd ingegaan op hoe je deze technologie kan toepassen binnen jouw bedrijf.

Daarna was het de beurt aan Martijn van Andel, eigenaar van Jem-id. Martijn is in zijn vrije tijd ook trouwambtenaar en houdt ervan om te spreken voor grote groepen. Dat hebben we gemerkt, want werden helemaal meegenomen in zijn verhaal over gamification. Dit is vrij vertaald ‘het toevoegen van spel elementen’. Echter is dit zo eenvoudig als het klinkt en zitten hier complete theorieën achter. Martijn nam ons mee in zijn ervaringen op het gebied van motivatie. ‘Hoe zorg je er nou echt voor dat klanten, medewerkers en andere partijen mee gaan in een verandering of een nieuw product? Oftewel hoe creëer je engagement (betrokkenheid).’ Hier werd ook de casus Floriday besproken. Floriday, wel bekend als het platform in de sierteelt, had niet bepaald een geweldige lancering. Na het toepassen van verschillende gamification theorieën heeft Jem-id het platform weten te verbeteren. En is Floriday ondertussen een breder gedragen platform en beginnen steeds meer gebruikers enthousiast te worden.

Wij willen Venéco bedanken voor hun gastvrijheid. En Jordy en Martijn voor hun interessante verhaal. Het was voor alle jongeren een verrijking van kennis en een mooi inzicht in de wereld van IT.