In gesprek met de gemeente: De toekomst van het Westland

Op maandag 18 maart organiseerde Tuinbouw Jongeren Westland in het World Horti Center samen met de gemeente Westland een avond over de Westlandse Politiek en Glastuinbouw. Onderwerp van de avond was ‘hoe zien onze leden de toekomst van onze mooie sector in de gemeente’. En wat (mogen) de jongeren van de gemeente verwachten. Geen avond om te zitten en luisteren, maar een avond waarbij er actief gepraat en geluisterd moest worden.

Na een welkomstwoord van wethouder Ben van der Stee (verantwoordelijk voor Financiën, Ruimtelijke Ordening, Vergunningen, toezicht & handhaving, omgevingswet en grondzaken) gingen we met elkaar in gesprek over verschillende thema’s.

Aan de hand van 6 knelpunten gingen we in groepen van 6 leden per tafel in gesprek met een beleidsmedewerker van de gemeente. Na 15 minuten werd er doorgedraaid. Elke tafel had een ander thema. De thema’s van de verschillende tafels waren:

  • Bedrijfsopvolging
  • Locale regelgeving en Omgevingsdienst
  • Huisvesing arbeidsmigranten
  • Raad en Politiek
  • Toekomstbestendig Ondernemen
  • Economie en bestaanszekerheid

Mooi om te zien hoe open onze leden hun ervaringen/ zorgen en wensen richting de gemeente durfden te delen. Maar ook complimenten naar de medewerkers van de gemeente die luisterden, het gesprek aangingen en uitleg gaven.

Na 1,5 uur intensief met elkaar het gesprek te zijn aangegaan was het tijd voor het informele gedeelte. Onder het genot van een hapje en een drankje gingen de gesprekken tussen TJW leden en Gemeente Westland verder.

Hopelijk hebben onze leden na het bezoeken van deze avond een beter inzicht hoe de gemeente in elkaar zit, en weten ze beter waar ze terecht kunnen met (aan)vragen. Daarnaast hopen we dat de gemeente Westland waardevolle informatie van ons heeft gekregen die bijdraagt aan de samenwerking tussen de (jonge) tuinbouwondernemers en de gemeente. Op naar een mooie toekomst met een bloeiende glastuinbouwsector in Gemeente Westland.