Kom in de kas met gemeente Westland

Kom in de Kas is voor TJW het jaarlijkse event waarbij we het college van gemeente Westland en zijn raadsleden uitnodigen om met elkaar in gesprek te gaan. Dit is belangrijk om onze visie op de toekomst van de glastuinbouw in de regio kenbaar te maken, en te horen waar de gemeente/ partijen zich mee bezig houden. 

Blij met een mooie opkomst van ongeveer 20 raadsleden en het voltallige college van B&W begonnen we de dag met een rondleiding van Erik de Jong over zijn bedrijf Jong Fresh. Hij positioneert zich door niet op massa te focussen maar op diversiteit en kwaliteit. Zo oogsten ze alle radijs handmatig. Erik verteld over de ontwikkeling van zijn bedrijf en de rol die de gemeente hierbij gespeeld heeft. Over de uitdagingen waar hij mee te maken krijgt op het gebied van arbeid, water en gewasbeschermingsmiddelen, maar ook energie is ondanks dat radijs een koude teelt is. 

Na de interessante rondleiding van Erik was het tijd voor lunch, maar uiteraard moest er ook gewerkt worden, dus elke tafel kreeg een stelling waarover gediscussieerd kon worden, besproken onderwerpen waren wederom arbeid (huisvestiging), Energietransitie, bedrijfsopvolging en Jeugd en Raad.  

Voor de volgende rondleiding moesten we een korte wandeling maken naar het Kom in de Kas gebied. Bij Montana Lisianthus weden we door eigenaren Frank en Corine meegenomen in hun bedrijf. Montana stopt veel energie in het veredelingsproces en zorgt daarmee voor een hoogstaand assortiment lisianthusen. Er wordt gevraagd wat ondernemers nodig hebben van de gemeente / overheid. Ondernemers zijn gebaad bij een betrouwbare en stabiliele overheid, zodat zij weten welke richting ze op moeten/ kunnen gaan. Daarnaast is het belangrijk dat de sector de tijd krijgt om met de transitie mee te gaan, er is veel mogelijk maar voor sommige ontwikkelingen is nog tijd nodig. 

Mooi om te zien dat er vanuit gemeente veel interesse is getoond bij beide bedrijven en goede vragen werden gesteld. Wij willen Jong Fresh en Montana Lisianthusen nogmaals bedanken voor de tijd die zij voor ons hebben willen vrijmaken en het college en raadsleden voor hun komst. Wij hopen iedereen weer wat meer informatie over onze mooie sector te hebben meegegeven en dat deze bijeenkomst een goed voedingsbodem is voor verdere samenwerking tussen TJW en de gemeente Westland.