Ledenavond: Is er nog perspectief voor de bollenteelt? Bij Van den Bos Flowerbulbs

Where passion comes to bloom is de slogan van Van den Bos Flowerbulbs. Zij exporteren jaarrond bloembollen over de hele wereld met als doel de beste zijn. Robert Piek (CEO) gaf inzichten over de internationale schaal van hun operaties. Van den Bos is wereldwijd actief van China tot Canada. 

Vervolgens vertelde Paul Egeter (operationeel manager) over de activiteiten die Van den Bos onderneemt op het gebied van duurzaamheid. Daarbij werden vooral de toekomstige problemen belicht waar Van den Bos tegenaan loopt. 

 Tot slot vertelde Daan Vermeer over een grote productgroep binnen Van den Bos, namelijk de Freesia. Daan is een grote fan van Freesia’s en zijn passie wist die goed aan de groep over te dragen. Zo heeft van den Bos samen met Gearbox een innovatie ontwikkeld in de vorm sorteermachine. Het sorteren van de freesia bollen werd altijd handmatig uitgevoerd. Echter was hier geen personeel meer voor te vinden en moest Van den Bos iets anders bedenken. Samen met Gearbox hebben ze een machine weten te ontwikkelen. De Gearbox Vision sorteermachine kan met behulp van foto’s en röntgenbeeld alle freesiabollen gelijkmatig sorteren qua grootte, kwaliteit en bloeimoment. Door van de freesiabollen gelijke batches te maken en deze aan de kweker te verkopen, kan de kweker in één keer een hele afdeling pot freesia’s afleveren met hetzelfde bloeistadium. Deze innovatie draagt dus bij aan een goede kwaliteit en maakt de arbeid eenvoudiger. 

 Als afsluiter kregen we een rondleiding langs de sorteermachine van Gearbox om deze in werking te bekijken. Daarna begon de borrel en werd een mooie avond afgesloten.