Ledenavond: op bezoek bij Jumbo Koornneef

Op woensdagavond 15 mei waren wij welkom bij de Jumbo Foodmarkt in Naaldwijk van ondernemer Edward Koornneef. Een veel besproken ondernemer in het Westland, maar hoeveel mensen kennen hem nou echt? Wij niet zo goed, dus een goede reden voor een bezoek. Deze exclusieve bijeenkomst telde een maximaal aantal van 45 geïnteresseerde jongeren. 

De avond stond in het teken van de carrière van Edward en zijn bedrijven. Met de opening van zijn Foodmarkt in Naaldwijk willen veel mensen zijn verhaal horen. Wij waren de 40ste groep die op bezoek mocht komen. 

Edward heeft het bedrijf in 1994 overgenomen van zijn ouders. Toen waren het nog PLUS supermarkten. Later werd dit Albert Heijn en enkele jaren geleden heeft Edward voor de JUMBO formule gekozen. Hij zag een Foodmarkt gebouwd worden in Breda en wist meteen, dit wordt de toekomst. Na een periode van 13 jaar is eindelijk zijn Foodmarkt geopend in Naaldwijk.  

Volgens Edward zullen ongeveer 1000 supermarkten in de komende 10 jaar gaan verdwijnen in Nederland. Dit heeft te maken met oplopende kosten en gebrek aan differentiatie. In de kosten zijn energie en loonkosten het meeste gestegen. Vooral energie is voor de supermarkten bijzonder, omdat dit voor de energiecrisis nooit een grote kostenpost was.  

Edward merkt ook op dat zijn supermarkten steeds meer gecontroleerd worden. Denk hierbij aan de temperatuur van de koeling, airco systemen en hygiëne protocol van de medewerkers. Edward herkent hierin veel zaken die in de glastuinbouw te zien zijn. Wie in het topsegment onderneemt, wordt nu eenmaal veel gecontroleerd. 

Als afsluiter gaf Edward aan de jongeren mee, meer voor de sector/bedrijf op te komen. Er worden volgens hem veel onjuistheden geprediceerd door politici en beleidsmedewerkers. Verder heeft de glastuinbouw volgens Edward een goed verhaal nodig, want alleen daarmee weet je op te vallen in schap. Edward vindt dat de glastuinbouw nog niet goed genoeg doet, dus dat betekent werk aan de winkel. Met dit huiswerk in ons achterhoofd, begonnen wij aan de borrel.  

Wij willen Edward Koornneef bedanken voor de avond. De volgende bijeenkomst in Juni is in samenwerking met Glastuinbouw Westland bij P. v.d. Haak Handelskwekerij, tot de volgende keer!