Teeltavond: veredeling & autonoom telen

Voor alweer de laatste ledenavond van het jaar 2023 waren we welkom bij Rijk Zwaan. Het thema van de avond veredeling en autonoom telen. De opkomst was weer reuze, met 98 aanmeldingen hadden we een volle zaal. Er was zelfs een cameraploeg van TV west aanwezig die een rapportage maakt over de energie transitie, niet perse het thema van deze avond maar wilde graag laten zien hoe wij als tuinbouw jongeren met elkaar in verbinding staan en informatie met elkaar uitwisselen.

Piet Kok nam ons mee in de wereld van de veredeling, hij is binnen Rijk Zwaan bezig met het veredelen van de tomaat. Waar het vroeger vooral ging om de smaak en de opbrengst van een nieuw ras is dit de laatste jaren een stuk ingewikkelder geworden. Naast eerder genoemde kenmerken moet er nu ook veredeld  worden op resistenties, maar wordt er ook gezocht naar rassen die minder energie nodig hebben en moet er rekening gehouden worden met klimaatverandering. Rassen moeten veel beter tegen een stootje kunnen dan vroeger. Om te blijven verdelen is het van belang dat er steeds nieuwe “wilde kenmerken” aan de mix worden toegevoegd want dit zijn vaak nog niet bestaande eigenschappen waarmee een nieuw ras kan worden veredeld. Ook is het geen one size fits al plant. Elke regio kan andere kenmerken nodig hebben.

Arno van Stekelenburg ook werkzaam bij Rijk Zwaan verteld vervolgens over het nieuwe demo centrum dat is gebouwd. Het nieuwe Trail Center High Tech is geheel up-to-date met de meest recente teelttechnieken. In tientallen kleinen copartimenten worden veel verschillende soorten groente rassen/ variëteiten getest. Hierbij is hygiene heel erg belangrijk. Er zijn verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat ziektes niet bij de test rassen te komen. Hoewel het een groot voordeel is om in een gebied te zitten waarbij de ontwikkelingen in de tuinbouw zich snel ontwikkelen is hierdoor de ziektedruk ook wel wat hoger.

Ieder compartiment kan individueel worden geregeld op het gebied van klimaat, water ect. Dit is eigenlijk het bruggetje naar de laatste spreker René Beerkens van Hogendoorn. Omdat er zo veel verschillende klimaat zones zijn zou het erg veel tijd kosten om dit constant handmatig aan te passen, met de systemen van Hogendoorn is dit een stuk makkelijker gemaakt.

Door autonoom telen streeft Hogendoorn ernaar om teelmanagers zoveel mogelijk te ontzorgen, hoewel er nog steeds hele kundige/ passionele teeltmensen zijn is er een ontwikkeling zichtbaar dat het een onderdeel is waar niet alle bedrijven meer zelf alle kennis in huis hebben. Dit komt mede door de toename van investeerders in de tuinbouw, zij willen en kunnen niet afhankelijk zijn van 1 persoon die de kennis heeft om een goed product te telen. Momenteel wordt deze methode dus ook vooral in het buitenland gebruikt waar er minder kennis is bij de ondernemer/ investeerder zelf.